Wednesday, January 13, 2010

Vjerovanje (iman) u Meleke


U gajb spadaju i meleki i trebamo vjerovati u njih, i biti ubjeđeni da Allah ima stvorenja koja se zovu meleki: “Koji se onome što im Allah zapovijedi ne opiru, i koji izvršavaju ono što im se naredi.” (Et-Tehrim, ajet 6)

Stvoreni su od svjetlosti i ima ih raznih vrsta. Neki od njih su posrednici između Allaha i Njegovih poslanika ljudima. Neki od njih su zaduženi za vjetar, neki za Arš, neki za uzimanje duša, i drugi koji su spomenuti u Kur’anu i Sunnetu, općenito i pojedinačno. Od meleka su i rekib (čuvaran) i atid (postojan), koji su zaduženi za čovjeka. Kaže Uzvišeni Allah:

إِذْ يَتَلَقَّى الْمُتَلَقِّيَانِ عَنِ الْيَمِينِ وَعَنِ الشِّمَالِ قَعِيدٌ
مَا يَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ
“Kad se dvojica sastanu i sjednu, jedan s desne, a drugi s lijeve strane. On ne izusti ni jednu riječ, a da pored njega nije melek, čuvaran i postojan.” (Kaf, ajeti 17-18)

I kaže Uzvišeni Allah:
وَرُسُلُنَا لَدَيْهِمْ يَكْتُبُونَ

“A izaslanici Naši, koji su uz njih, zapisuju.” (Ez-Zuhruf, ajet 80)


Jedni od njih dolaze čovjeku na smrtnom času, ili meleki milosti ili meleki kazne. Meleki Munkir i Nekir (oni koji postavljaju pitanja u kaburu), potom meleki čuvari i dnevni i noćni meleki. Kaže Allah :

Uz svakog od vas su meleki, ispred njega i iza njega – po Allahovom naređenju nad njim bdiju.” (Er-Ra’d, ajet 11)

Ibn Kesir navodi u svom djelu:“ Nad čovjekom se izmjenjuju meleki, čuvari u noći, čuvari u danu, i čuvaju ga od raznih nesreća i zla, kao što se izmjenjuju noću i danju meleki za pisanje dobrih i loših djela. (završen citat).”

Njih ima puno u nebesima, kako nas obavještava Allah u Kur’ani kerimu, neki od njih su zaduženi za doček stanovnika Dženneta i razgovor sa njima, a neki od njih za razgovor sa stanovnicima Vatre, oni će govoriti:

“Zar nije niko dolazio das vas opominje.” (El-Mulk, ajet 8)

Spomenuto je ime meleka čuvara vatre u sljedećim Allahovim riječima:

“Oni će dozivati: O Malik; Neka Gospodar tvoj učini da umremo!” (Ez-Zuhruf, ajet 77)

Neki od meleka prisustvuju zikru u džamijama ili na drugim mjestima gdje se podučava vjeri, učenju Kur’ana, gdje se dovi itd. Neki od njih silaze ikindijom i sabahom kako bi prenijeli vijesti o onim vjernicima koji klanjaju. A nema ni koliko jedna stopa na nebesima, a da nema melek koji veliča Allaha , čineći mu sedždu, kako je to došlo u nekoliko sahih hadisa.