Sunday, April 20, 2014

A ja Allahu prepuštam svoj slučaj...



Mi smo poslali Musaa sa znamenjima Našim i dokazom jasnim

faraonu i Hamanu i Karunu, ali su oni rekli: "Čarobnjak i lažov!"

A kada im je on donio Istinu od Nas, rekli su: "Ubijajte opet mušku djecu onih koji vjeruju u ono što on govori, a ostavljajte u životu njihovu žensku djecu!" – Ali, lukavstva nevjernika su uvijek uzaludna.

"Pustite vi mene" – reče faraon – "da ubijem Musaa, a on neka traži pomoć od Gospodara svoga, jer se bojim da vam on vjeru vašu ne izmijeni ili da u zemlji nered ne izazove."
Musa reče: "Molim Gospodara svoga i Gospodara vašega da me zaštiti od svakog oholog koji ne vjeruje u Dan u kome će se račun polagati!"

A jedan čovjek, vjernik, iz porodice faraonove, koji je krio vjerovanje svoje, reče: "Zar da ubijete čovjeka zato što govori: 'Gospodar moj je Allah!', onoga koji vam je donio jasne dokaze od Gospodara vašeg? Ako je lažov, njegova laž će njemu nauditi, a ako govori istinu, onda će vas stići barem nešto od onoga čime vam prijeti, jer Allah neće ukazati na Pravi put onome koji u zlu pretjeruje i koji mnogo laže.

O narode moj, danas vama pripada vlast i vi ste na vrhovima u zemlji, ali ko će nas odbraniti od Allahove kazne ako nas ona stigne?" A faraon reče: "Savjetujem vam samo ono što mislim, a na Pravi put ću vas samo ja izvesti."

A onda onaj vjernik reče: "O narode moj, bojim se da i vas ne stigne ono što je stiglo narode koji su se protiv poslanika bili urotili,

kao što je to bilo sa Nuhovim narodom i Adom i Semudom i onima poslije njih. – A Allah nije nepravedan robovima Svojim.

O narode moj, plašim se šta će biti s vama na Dan kada budete jedni druge dozivali,
na Dan kada budete uzmičući bježali, kada vas od Allaha neće moći niko odbraniti. A onoga koga Allah u zabludi ostavi, toga neće niko uputiti.

Saturday, April 19, 2014

Najbolje od oba svijeta



Abdullah ibn Mesud, radijallahu anhu prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem da je imao običaj doviti: 

 Allāhumme innī es-elukel-hudā vettuкā vel-‘afāfe vel-ginā.

“Allahu moj, od Tebe molim Te za uputu, bogobojaznost, sigurnost (zdravlje) i zadovoljstvo (dostatnost).” (Muslim)

Imam as-Sadi, rahimehullah je rekao:

Ova dova je od najsadržajnijih i najkorisnijih dova jer sadrži u sebi traženje od Allaha dobra i vjere i dunjaluka.Tako je 'al-huda' (uputa) korisno znanje, 'al-tuka' (bogobojaznost) je dobra djela i ostavljanje onoga što su Allah i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem zabranili, i ovo je traženje ispravnosti i blagostanja čovjekove vjere.Doista, vjera se sastoji iz korisnog znanja i prepoznavanja istine, što je uputa, i stajanja postojano na pokornosti Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a to je bogobojaznost.

'Al-afafa' (zdravlje i sigurnost) i al-gina (zadovoljstvo i dostatnost) sadrži bivanje sigurnim od zla stvorenja i da srce nije privrženo njima.Ono takođe sadrži bivanje zadovoljnim sa Allahom i onim čime nas je opskrbio i traženje svega onoga što uzrokuje da srce bude zadovoljno sa Njim.Tako sa ovim, sreća na ovom svijetu se postiže i srce osjeća istinsku slatkoću i užitak i to je dobar život.Tako kome god bude darovana opskrba upute, bogobojaznosti, zdravlje i zadovoljstvo je doista postigao istinsku sreću i postigao je sve ono za čim se može tragati kao i bivanje spašenim od svega što je strašno i užasno.“

Friday, April 18, 2014

Vjerovjesnikova uputa u plemenite i pobožne radnje



Djelo "Vjerovjesnikova uputa u plemenite i pobožne radnje" od dr.-a Šerefa El-Kudaha ubraja se u literaturu za svakoga, kako za široku čitalačku populaciju, tako i za one koji se bave naučno istraživačkim radom. Naime, tu je temeljito sa komentarom obrađeno istoimeno poglavlje iz Buharijinog "Sahiha", najpoznatije, najautentičnije i najprihvaćenije zbirke hadisa Allahovog poslanika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem. 

Pisac se često proširuje u komentaru kako bi dotična tematika bila zaokružena, koliko je to u ljudskim mogućnostima. Mnoga pitanja koja su manje jasna ili različito protumačena ovdje su, na neki način, zaokružena, čime čitalac vidno osjeti kako su mu se saznanja proširila i znanje povećalo. Ovo djelo je hrana za srce, i dušu i razum. Lak stil i logičan redoslijed izlaganja poseban su doživljaj prilikom čitanja. Iskreno preporučujem ovu knjigu i nadam se da će imati mjesto koje joj i pripada.




Download link: Download
(desni klik "save target as..." ili “save link as...”)
Alternativni download link: Download

Thursday, April 17, 2014

Čisto srce




Rekao je ibn Kajjim, rahimehullah u “ al-Džewab al-Kafi“:

„Čisto srce je ono koje je sigurno od širka, mržnje, ljubomore, zavisti, pohlepe, oholosti, ljubavi prema dunjaluku i vođstvu.Tako je ono sigurno od svake štetne stvari koja ga udaljava od Allaha i sigurno je od svake sumnje koja je kontradiktorna Njegovoj Objavi.Ono je sigurno od svake strasti koja se suprotstavlja Njegovoj naredbi i od svake želje koja se natječe sa onim što On traži od svojih robova, i takođe je sigurno od svega što ga odvaja od Allaha.Tako je ovo čisto i sigurno srce u Džennetu na ovom svijetu i u Džennetu u berzahu i u Džennetu na Danu Proživljenja.Sigurnost i čistoća srca ne može biti apsolutno usavršena sve dok nije sigurno od pet stvari:

1.     Od širka koji ruši tewhid
2.    Od novotarije koja se suprotstavlja Sunnetu
3.    Od strasti/želje koja se suprotstavlja Allahovoj naredbi
4.    Od nemarnosti koja je kontradiktorna sjećanju Allaha
5.    Od želje koja ruši čistoću i iskrenost u namjeri i svrsi

Ovih pet stvari su prepreke prema Allahu i ispod svake od njih su mnoge druge kategorije koje sadrže jedinstvena pitanja koja ne mogu biti nabrojana.

Riznice dove



Rekao je ibn Džewzi, rahimehullah u „Sejdul-Khatir“:

„Razmišljao sam o jednoj interesantnoj situaciji: da nedaća pogodi vjernika i on tako dovi, dugo vremena to čini, ali ne vidi znak odgovora.Tako, kada se očaj približi, u to vrijeme se pogleda na njegovo srce, i ako je prihvatio mnoge odredbe sudbine, ne gubeći nadu u nagradu Allaha, Moćnog i Veličanstvenog, onda u većini slučajeva se odgovor ubrza jer je to vrijeme kada je iman kvalificiran a šejtan pokoren i to je vrijeme kada se čovjekova vrijednost pokaže.

I na ovo je ukazano u Njegovim riječima: „Sve dok poslanik, i oni koji su s njim vjerovali – uzviknuli: "Kada će već jednom Allahova pomoć ?“(Beqara, 214)

Isto tako ono što se desilo Jakubu, alejhi selam, jer je on izgubio sina i ta situacija je trajala dugo, on nije gubio nadu – da bi potom i drugi njegov sin bio oduzet ali njegova nada u Allahovu nagradu da „nadam se da će mi ih Allah sve vratiti“ (Jusuf, 83), nije nestala.

Isto tako Zekerija, alejhi selam je rekao: „a nikada nisam, kad sam Ti, Gospodaru moj, molbu uputio, nesretan ostao (t.j.razočaran). (Merjem, 3)

Zato se čuvaj smatranja da je predugo vremena prošlo za dovu da bi bila ispunjena!
I pogledaj na činjenicu da je On Gospodar, apsolutni Vladar cijelog svemira i da je On Najmudriji u onome što planira i Onaj koji zna šta je od koristi tebi i da On želi da te ispita kako bi iskušao  tvoju skrivenu narav i da On želi da čuje tvoju ozbiljnu dovu i da On želi da te nagradi za tvoje strpljenje i druge takve svrhe.

U dodatku tome On te iskušava odgađajući odgovor na tvoju dovu kako bi se ti borio sa šejtanovim došaptavanjem i zlim mislima – a svaka od ove stvari jača vjeru u Njegovu nagradu i obavezuje na zahvalnost Njemu, jer On, iskušavajući tebe sa nedaćom te pripremio da se vratiš i tražiš od Njega.

I čovjekova tužna oskudica/siromaštvo u kojem se čovjek obrati i vrati Njemu je potpuno i  savršeno bogatstvo.“